Șansele Simonei Halep de a primi o pedepsă mai mică la TAS. Ce dezvăluie presa din SUA: ”Crede ferm în nevinovăția ei”

de: Beatrice Dumitru
26 10. 2023

Simona Halep traversează cea mai grea perioadă din cariera sa, după ce a fost prinsă dopată și suspendată patru ani, cea mai drastică pedeapsă din istoria recentă a tenisului. Aceasta a făcut apel la TAS, dar presa din SUA dezvăluie ce șanse are, de fapt, sportiva să își reducă în mod semnificativ pedeapsa.

Dezvăluirile presei din SUA în cazul Halep

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open 2022, iar la sfârșitul lunii iunie a fost audiată la tribunalul independent Sport Resolutions, de la Londra. Fostul lider mondial a fost suspendat patru ani și la mai bine de o lună după aflarea verdictului a făcut apel la TAS, în speranța că se va putea întoarce pe teren mai devreme de 6 octombrie 2026.

Publicația Tennis World USA a analizat șansele campioanei de la Roland Garros și Wimbledon de a-și reduce pedeapsa, în condițiile în care Simona Halep a cerut la TAS ca decizia ITIA să fie anulată şi suspendarea primită ”să fie redusă”. Dar jurnaliștii străini nu îi dau prea multe șanse de reușită la tribunalul de la Lausanne.

Simona Halep a fost suspendată pentru dopaj.

”Apărarea totală a lui Halep demonstrează că ea crede ferm în nevinovăția ei. În mod clar, situația rămâne foarte controversată: modificarea sancțiunii pare puțin probabilă, chiar dacă există prea multe neconcordanțe cu privire la întreaga situație.

Decizia instanței din septembrie 2023 a stabilit vinovăția lui Halep, condamnând-o la o interdicție de patru ani care se va încheia pe 7 octombrie 2026. Jucătoarea de tenis română a negat imediat acuzațiile, declarându-se nevinovată deoarece nu a știut de prezența substanței interzise în suplimentele luate”, scrie Tennis World USA.

Andrei Pavel, despre suspendarea Simonei Halep

Modul în care Simona Halep a fost scoasă în afara tenisului pentru o perioadă atât de lungă l-a mirat pe Andrei Pavel, unul dintre antrenori cu care a lucrat fostul lider mondial, ”Cneazul” a analizat cazul sportivei din Constanța și a spus că nu se aștepta ca aceasta să fie pedepsită atât de drastic pentru dopaj și să fie nevoită să aștepte atât de mult verdictul.

Ce poți să spui? E super trist ce se întâmplă și e de neînțeles. Toate lucrurile care se întâmplă în jurul acestui caz… Mă așteptam să îi dea o suspendare de un an după ce au găsit acea substanță. Iar acum ar fi jucat. Așa ar fi trebuit să fie.

Citește și: Concluzia teribilă a omului care verifica la ANAD medicamentele pe care le-a luat Simona Halep. Unde a greșit jucătoarea

Chiar nu mai înțelegi nimic după suspendarea asta de patru ani. Sper să se rezolve cât mai repede. Întâi aștepți foarte mult verdictul, iar după aceea îți dau cu lopata în cap. E incredibil de trist! Eu sper ca Simona Halep să revină pe terenul de tenis și să își termine cariera cum merită, nu în felul acesta”, a spus Andrei Pavel, citat de sport.ro.

”Nu cred că avocații ei n-ar fi exploatat aceste elemente”

Simona Halep este acuzată de dopaj cu Roxadustat, dar și de neregului în pașaportul biologic, iar un avocat, specializat în acest gen de cazuri, îi dă o veste proastă. Acesta spune că apelul la TAS, unde perspectivele sunt sumbre, nu-i va salva cariera.

Cristian Cernodolea susține că în cazul în care ar fi avut argumente foarte solide, apărătorii jucătoarei le-ar fi folosit în fața tribunalului din Londra și nu ar fi așteptat procesul de la Lausanne.

Când vorbim despre cazuri de doping, vorbim de foarte multe elemente științifice care alcătuiesc un caz. De aceea, avem și un dosar de 8.000 de pagini la Simona Halep. Pentru că există foarte multe elemente științifice care, din păcate, nu pot fi contestate. (…)

Citește și: ITIA nu a avut milă de Simona Halep, dar cu alți tenismeni nu a acționat la fel. Ce s-a întâmplat cu americanul care a fentat controalele anti-doping

Și, dacă ar fi existat elemente care să conducă la un verdict de nevinovăție a Simonei Halep, nu cred că avocații ei n-ar fi exploatat aceste elemente. Dar șansele ca verdictul de la TAS să fie unul favorabil Simonei, din punctul meu de vedere, sunt infime”, a declarat avocatul român, în emisiunea PlaySport Live.